Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İlkbaharda Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
İlkbaharda Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

İlkbaharda köpek bakımı büyük bir titizlik ve özveri gerektirir. Köpekler; insanların hayatına bir dost, yoldaş, bekçi ve avcı gibi çeşitli amaçlarla giren canlılardır. İnsanlarla aralarında derin sadakat içeren bir ilişki kurarlar. Köpek sahipleri de köpeklerine en uygun bakımı sunmak için özen gösterir. Bu amaçla köpek bakımı ile ilgili çeşitli detaylar köpek sahipleri tarafından araştırılır. Bu şekilde köpeklerinin daha sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamaları için gereken detayları öğrenmeleri mümkün olur.  Araştırılan konulardan biri de ilkbaharda köpek bakımının nasıl olması gerektiğidir. İşte detaylar!

İlkbaharda Köpek Bakımı: Köpek Tüy Bakımı

İlkbaharda Köpek Bakımı

İlkbaharda mevsim geçişine bağlı olarak köpeklerin tüy dökmesinde artış yaşanır. Kışın soğuğundan korunmak için sonbaharda daha kalın bir yapı alan tüyler dökülür ve yerine yazın sıcağına uygun olan daha ince tüyler çıkar. Bu dönemde köpeklerin tüylerinin taranma sıklığı arttırılmalıdır. Bu sayede hem çevreye dökülen tüy miktarı azaltılır hem de ölü deri ve tüyler ciltten uzaklaştırılır. Aynı zamanda bu sayede uzun tüylü köpeklerin tüylerinin dolaşması da önlenir.

Kısa tüylü köpeklerin tüy bakımı, uzun tüylü köpeklere göre daha kolaydır. Kısa tüylü köpeklerin tüylerinin haftada bir taranması genellikle yeterlidir. Ancak ilkbaharda tüy taranma sıklığı haftada ikiye veya üçe çıkarılabilir. Bu dönemde uzun tüylü köpeklerin tüylerinin mümkünse her gün taranması daha iyi olur. Köpeklerin tüylerinin taranması için tüy ve deri yapılarına uygun köpek ürünleri kullanılmalıdır. Kaliteli köpek tarakları ile köpeklerin tüy ve deri bakımı kusursuz bir şekilde tamamlanır.

İlkbaharda Köpek Bakımı: Köpek Sıvı Alımı

İlkbaharda köpeklerin sıvı ihtiyacının karşılanması dehidrasyonu ve dehidrasyona bağlı oluşabilecek hastalıkları önlemek için çok önemlidir. Bu mevsimde köpeklerin sıvı ihtiyacının karşılanması için günlük 30 ila 50 ml arasında sıvı tüketmeleri gerekir. Tüketilmesi gereken su miktarı; köpeğin yaşına, ırkına, aktivite düzeyine ve beslenme şekline göre değişiklik gösterir. Yaş mama ile kuru mamanın dahil edildiği bir beslenme şekliyle beslenen bir köpeğin sıvı ihtiyacı daha az olur. Bunun nedeni yaş mamanın içerisinde sıvı olmasıdır.

Köpeklerin sıvı ihtiyaçlarını karşılaması için bakteri oluşumunun kolay olduğu plastik kaplar yerine seramik ve metal kaplar tercih edilmelidir. Su kabının ve suyun temiz olmasına özen gösterilmelidir. Su kabı, köpeklerin rahatlıkla ulaşabileceği ve tozlanmayacağı sakin bir yere konulmalıdır. İçerisindeki su düzeyine dikkat edilmelidir. Köpeklere ne az ne de çok fazla su verilmelidir. Köpeklerin yeteri kadar sıvı tüketip tüketmediklerini kontrol etmek için ense derilerinin esnek olup olmadığına bakılmalıdır. Cildin esnekliği korunuyorsa sıvı ihtiyaçları karşılanıyor demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Köpek Malzemeleri

İlkbaharda Köpek Bakımı: Köpek Beslenme İhtiyacı

Beslenme, köpeklerin sağlığı üzerinde doğrudan etkili olan bir durumdur. İlkbaharda köpeklerin beslenme ihtiyacı karşılanırken besin değeri yüksek mamalar tercih edilmelidir. Mama seçiminde her köpeğin ihtiyacına göre bir sonuca varılmalıdır. Yavru köpeklerin beslenmesi 3 ila 6 öğünden oluşmalıdır. Bunun sebebi ise yavru köpeklerin açlığa dayanamaması ve kan şekerlerinde önemli bir düşüş yaşanmasıdır. Yetişkin ve yaşlı köpeklerin ise günde 2 öğün beslenmesinin yeterli olduğu kabul edilir. Öğünlerdeki mama miktarına köpeğin yaşı, türü, sağlığı ve aktivite düzeyi gibi durumlarına bakılarak karar verilmelidir.

İlkbaharda köpeklerin beslenme ihtiyacının karşılanması için mamaların yanı sıra ev yemekleri de tercih edilebilir. Ancak ev yemeği ile beslerken verilecek gıdaların köpeklerin tüketimi için uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çikolata, soğan, kemikler, tuzlu ve yağlı yiyecekler köpeklerin tüketimi için uygun olmayan besinlerden bazılarıdır.

İlkbaharda köpeklerin beslenmesinde hassasiyet gösterilmesi gereken bir durumda vardır. Bu da sıcaklık nedeniyle meydana gelen iştah kaybıdır. İştah kaybı nedeniyle köpeklerin olumsuz etkilenmesinin önlenmesi için köpeklerin bulunduğu ortamın ve tükettikleri besinlerin sıcaklığına dikkat edilmelidir. Yaş köpek maması gibi ürünlerle köpeğin iştahının teşvik edilmesi sağlanabilir.

İlkbaharda Köpek Bakımı: Köpek Egzersiz İhtiyacı

İlkbaharda Köpek Bakımı

Her köpeğin belli düzeyde egzersiz ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç her gün çeşitli aktiviteler ile karşılanmalıdır. Düzenli egzersizler ile köpeklerin sağlığı korunur ve kilolarının ideal düzeyde kalması sağlanır. Ayrıca egzersizler ile fiziksel ve zihinsel olarak daha zinde hissederler.

Köpeklerin egzersiz ihtiyacı karşılanırken ne kadar egzersize ihtiyaç duydukları yaş, kilo, ırk ve sağlık gibi faktörlere bakılarak değerlendirilmelidir. Tam bir değerlendirme için farklı egzersiz süreleri denenerek davranışları gözlenmelidir. Buna göre uygun egzersiz süresine karar verilebilir.

Yavru köpeklerin enerji ve aktivite düzeyi genellikle yetişkin ve yaşlı köpeklere göre daha yüksektir. Egzersize olan ihtiyaçları yüksektir. Henüz gelişim çağında oldukları için gün içerisinde farklı zamanlarda yaptırılan egzersizler ile ihtiyaçları karşılanmalıdır. Yetişkin köpeklerin ise gün içerisinde iki kere egzersiz yapması yeterlidir. Yaşlı köpekler, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle çok uzun süre egzersiz yapamazlar. Kısa bir egzersiz süresi onlar için yeterli olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İlk Kez Köpek Sahibi Olacaklar İçin En İyi Köpek Irkları

Köpeklerin egzersiz ihtiyaçları ilkbaharda da benzer şekilde olur. Ancak bu mevsimde sıcaklıklara karşı dikkatli olunmalıdır. Aksi taktirde sıcağa bağlı olarak çeşitli sorunlar olabilir. Bu nedenle ilkbaharda egzersiz için gündüz, ikindi ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Öğle saatlerindeki sıcaklıklar köpeklerin rahatsız olmasına neden olabilir. Köpek tasması eşliğinde yürüyüşler ve köpek oyuncakları ile oyun saatleri yeteri kadar köpeğe sunulmalıdır.

İlkbaharda Köpek Bakımı: Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı

Köpeklerin ağız ve diş bakımına yılın geri kalanında olduğu gibi ilkbaharda da dikkat edilmelidir. Ağız ve diş sağlığının köpeklerin genel sağlığı üzerinde birçok etkisi vardır. Ağız ve diş bakımı ihmal edilen köpeklerde enfeksiyon, iltihap ve apse gibi sorunların gözlenmesinin yanı sıra kalp hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıkları da gözlenebilir. Bu sorunları önlemek için köpeklerin ağız ve diş bakımına yavruluk döneminden itibaren özen gösterilmelidir.

Köpeklerin ağız ve diş bakımında ilk olarak diş fırçalama gelir. Diş fırçalama için köpekler için özel olarak üretilmiş diş macunu ve diş fırçası tercih edilmelidir. Köpekler için uygun olmayan ürünler kullanıldığı taktirde köpeklerin bu ürünlerden zarar görme ihtimali bulunur. Köpeklerin dişleri bir haftada en az iki kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalaması ile dişte plak ve tartar oluşumunun önüne geçilir. Ağızdaki besin kalıntılarının atılması sağlanır. Bu sayede köpeklerin dişleri korunur. Diş fırçalanmasına alışık olmayan köpekler için diş mendilleri de kullanılabilir. Diş fırçası kullanılmak istenirse eğer bir alışma sürecinden geçilmelidir.

Köpeklerin ağız ve diş bakımında ödül maması ve oyuncaklar da kullanılabilir. Bazı ödül mamaları köpeklerin dişlerine fayda sağlayacak şekilde üretilir. Bu ödül mamalarından alınarak köpeklerin dişlerinin daha güçlü olması sağlanabilir. Bunun yanı sıra bazı oyuncaklar ve kemikler de aynı etkiye sahiptir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Zeytin Yiyebilir Mi?

İlkbaharda Köpek Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

İlkbahar ve sonbahar, mevsim geçişleri olarak kabul edilir. Sevimli dostlarımızın mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişikliklerinden olumsuz etkilenmemesi için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekir. İlkbaharda hava sıcaklığı yaza yaklaştıkça yükselir. Bu dönemde köpeklerin tüy dökülmelerinde de artış olur. Bu nedenle köpeklerinin tüylerinin taranma sıklığı arttırılmalıdır. Bunun yanı sıra uzun tüylü köpeklerin tüyleri de tıraş edilmelidir.

Vücutlarında büyük bir sıvı eksikliği yaşanmaması için yeteri kadar su içtiklerinden emin olunmalıdır. İştah kaybı nedeniyle vücutlarında besin eksikliği oluşmaması için öğünleri düzenlenmelidir. Sıcaklığın en yüksek olduğu öğle saatlerinde egzersiz yaptırmak yerine sıcaklığın daha düşük olduğu vakitler tercih edilmelidir. Aksi taktirde sıcağa bağlı olarak çeşitli komplikasyonların meydana gelmesi mümkündür. Son olarak ilkbaharda da olağan ağız ve diş bakımı rutinine aynı şekilde devam edilmelidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.