Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeğin Gözü Neden Çapaklanır?

Abone Ol 
Köpeğin Gözü Neden Çapaklanır?

Köpeğin gözü neden çapaklanır? Köpeklerde oluşan göz çapaklanması ve göz akıntısı oldukça yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda toz ya da kirden kaynaklı olabiliyorken bazı durumlarda ise glokom ya da alerji gibi çeşitli ciddi hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Köpeğin Gözü Neden Çapaklanır? Ne Sebep Olur?

Köpeğin gözü neden çapaklanır anlatalım. Göz akıntısının, gözyaşların taşması sonucu oluştuğunu söyleyebilmemiz mümkün. Köpeklerde her ne kadar spesifik bir hastalık olarak bilinse de çeşitli farklı hastalıkların semptomu olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Normal şartlara bakıldığında gözleri nemlendirmek adına gözyaşı üretiminin oldukça önemli olduğunu söyleyebilmemiz mümkün. Gözyaşı üretiminin çok fazla olduğu durumlarda köpeklerin burunlarının yan tarafından ya da köşe kısmından gözyaşları akarak köpeklerde gözyaşı lekeleri oluşabilmektedir.

Köpeklerde oluşan göz akıntıları göz yaşının gerekenden fazla oranda üretiminden ve yetersiz drenajından da kaynaklanabilmektedir. Bu gözyaşı drenajının yeterli bir seviyede yapılamamasının en yaygın olan sebebi ise nazolakrimal kanallarının tıkanmasından kaynaklı olabilmektedir. Köpeklerde oluşan göz akıntıları farklı kıvam ve renk tonlarında karşımıza çıkabilmektedir. Açık yeşilimsi sarı akıntı, şeffaf akıntı ve mukus kıvamlı akıntı olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Açık renkte tüylü köpeklerin gözlerinin iç kısmına yakın olan tüylerde kırmızı ya da kahverengi gibi renk değişiklikleri meydana gelebilmektedir. Köpeklerde oluşan kahverengimsi göz akıntıları zamanla havaya maruz kalındığında kırmızımsı bir renge bürünebilir. Gözyaşı miktarındaki artışlar eğer gerekenden daha fazla oranda ise kesinlikle en kısa zaman içerisinde bir veteriner hekime gidilmelidir.

Köpeklerde meydana gelen göz akıntısı nedenlerini farklı çeşitlerde karşımıza çıkabilmektedir. Eğer köpeklerde temiz ve şeffaf bir renkte göz akıntısı bulunuyorsa yüksek ihtimal bu sorun göze toz kaçması ya da çeşitli alerjilerden dolayı meydana geliyordur. Gözlerden birinde mukus kıvamlı ya da sulu bir akıntı mevcut ise bu sorun göze batan bir kirpikten kaynaklı da olabilmektedir. Ancak bu renk git gide sarı ve yeşilimsi bir renge bürünüyorsa ciddi bir enfeksiyondan şüphe edebilirsiniz.

Köpeklerde Göz Çapaklanması Türleri

Köpeğin gözü neden çapaklanır anlamak için problemin asıl sebebini öğrenmek gerekir. Köpeklerde göz akıntısı ve çapakların ciddi bir seviyeye ulaşamaması için kesinlikle en kısa süre içerisinde bir veteriner hekime danışmak gerekmektedir. Köpeklerde göz akıntısı ve çapak oluşumlarını şu şekilde sıralayabilmemiz mümkün.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Tüy Dökmeyen Büyük Köpek Irkları

Konjonktivit

Gözyaşı kanal problemleri, doğum kusurları ve yaralanma gibi nedenler köpeklerde konjonktivit oluşumuna sebep olabilmektedir. Konjonktivit hastalığına yakalanan köpeklerde sarı ve yeşilimsi renklerde ve sulu bir göz akıntısı meydana gelebilmektedir. Eğer köpeklerde göz akıntısı ve çapaklanma nedenleri konjonktivit ise tedavi kapsamında Konjonktivite sebep olan unsurun belirlenmesi gerekmektedir. Bu unsurlar belirlenerek tedavi sürecine dair bir rota oluşturulur.

Kornea Ülserleri

Hem derin hem de yüzeysel olabilen kornea yaraları ağrılı olmaktadır. Gözyaşı üretimi azlığı, göz içerisinde yabancı cisim varlığı, kornea travması ya da çeşitli yaralanmalar sonucunda oluşabilecek kornea ülserleri köpeklerde başta göz akıntısı olmak üzere çapak oluşumu ve ışığa duyarlılık gibi çeşitli sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Kornea ülserleri tedavisinde genel olarak antiinflamatuar veya antibiyotik ilaçlara ya da cerrahiye başvurulması gerekilmektedir.

Epifora

Akıntılı ve bir o kadar da sulu gözler ile karakterize olan epifora, köpeklerde en yaygın olarak görülen göz akıntısı nedenlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Bakıldığında genel olarak cilt enfeksiyonu ile sonuçlanmaktadır. Ayrıca bu sağlık sorunu sonucunda ise kirpik anomalileri, göz ağrısı, göz tümörü, alerji ya da kornea ülseri gibi çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir.

Alerjiler

Köpeklerde göz akıntısı nedenlerine baktığımızda ilk sıralarda alerjileri görebilmemiz mümkün. Bu alerjiler yıl boyu ya da mevsimsel olarak etkisini sürdürebilmektedir. Köpekler de tıpkı diğer canlılar gibi pek çok alerjene karşı çeşitlin reaksiyonlar gösterebilmektedir. Bu nedenden dolayı çeşitli alerji kaynaklarının bilinmesi gerekmektedir. Alerji nedeni ile göz akıntıları görüldüğü durumlarda uzman veterinerler çeşitli alerji semptomlarını kontrol altına alabilmek adına tedavi planlaması yapmaya başlayacaklardır.

Köpeklerde Göz Çapaklanması ile İlgili Bunları Unutmayın

Köpeklerde göz akıntısı ile sonuçlanmış olan pek çok durum ve sağlık sorunları söz konusu olabilmektedir. Köpeklerde çapak oluşumu ve göz akıntısı tedavisi kapsamında ilk olarak göz akıntısı ve çapak oluşumunu tetikleyen durumların belirlenmesi gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere göz akıntısı ve çapak oluşumu tek başına geçici bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra çeşitli pek çok hastalığın habercisi de olabilmektedir. Dolayısıyla oluşum nedenlerinin belirlenmesi tedavi süreci bakımından oldukça yararlı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Brittany Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Köpeklerde meydana gelen göz problemlerinin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Sağlıklı bir köpeğin gözleri son derece parlak, çapaksız, canlı ve temiz bir görünüme sahip olur. Bu nedenden dolayı çoğu durumlarda olağan bir şeymiş gibi algılanan çapaklanma problemleri kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çünkü sağlık konusunda bilgi verici en önemli yer kesinlikle köpeklerin gözleri olmaktadır. Çapaklanma durumları pek çok nedene bağlı olarak değişebilirken başlıca sebepleri ise aşağıdaki şekildedir.

Köpeklerde Çapak Oluşumunun Başlıca Sebepleri

Köpeğin gözü neden çapaklanır sıralayalım:

  • Köpeklerin bulunduğu ortamın havası
  • Soğuk algınlığı
  • Göz nezlesi
  • Köpeklerin çok fazla sigara dumanına maruz kalması
  • Köpeklerin çeşitli kimyasal maddelere maruz kalması. Bunlar temizlik ürünleri ve deodorant gibi çeşitli maddeler olabilmektedir.
  • Gençlik hastalığı

Bu tarzda olan faktörler köpeklerin gözlerinde başta çapaklanma olmak üzere çeşitli hassasiyetlere yol açabilmektedir. Bu tarzda alerji oluşturabilecek etkenlerin yanında, göz nezlesi ve soğuk algınlığı da çapaklanmaya sebep olabilmektedir. Aynı zamanda ciddi riskler oluşturan ve ölümcül olabilen gençlik hastalıkları da köpeklerin gözlerinde çapaklanma oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu nedenden dolayı çapaklanma fark edildiği an kesinlikle vakit kaybedilmeden bir veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

Köpeklerde Göz Çapaklanmaları Ne Sıklıkla Olur?

Köpeğin gözü neden çapaklanır bahsettik. Şimdi de bu durumun sıklığına değinelim. Köpeklerde çapaklanma oldukça sık görülen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak gözleri çıkık olan ırkların burun delikleri ve gözyaşı kanalları arasındaki bağlantı çok zayıftır. Bu nedenden dolayı ise çapaklanma ve fazla akıntı meydana gelebilmektedir. Bunların bazı türleri ise retriever, bulldog, terrier ve setter olarak karşımıza çıkmaktadır.

Köpeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Geçer?

Köpeklerin gözünde oluşan çapaklanmalara, ne yazık ki ev içerisinde çeşitli yöntemlerin bir yararı bulunmamaktadır. Hatta bu tarz yöntemlerin köpeklere zararı dahi olabilmektedir. Örnek verecek olursak; halk arasında oldukça sık uygulanan pamuğa çay batırıp göze pres yapma uygulamasının köpeklere karşı hiçbir yararı bulunmamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğimin Yaşını Nasıl Öğrenirim? Köpek Yaş Hesaplama

Sanılanın aksine bu tarz işlemler köpeklerin sağlığını ciddi bir oranda olumsuz etkilemektedir. Bu nedenden dolayı köpeklerde meydana gelen çapaklanma sorunları için bir veterinere danışmanız en doğrusu ve sağlıklısı olacaktır. Veteriner hekim ilk olarak çapaklanmanın neden oluştuğunu tespit eder ve sonrasında ise ona uygun bir tedavi yöntemi uygular. Eğer köpeklerde meydana gelen çapaklanma alerjik nedenlerden ya da soğuk algınlığından kaynaklı ise kolay bir şekilde tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.

Dostunuzun göz sağlığını desteklemek adına ona kaliteli ürünler ile bakım yapmanız önemlidir. Köpek temizlik ürünleri ve köpek göz bakım ürünleri ile bunu sağlamanız mümkündür.

Çapak Tedavisi Yönteminde Kullanılan En Yaygın İlaç Türleri

Köpeklerin çapak tedavisi için kullanılan ilaç türleri:

  • Antibiyotik içeren merhemler
  • Suni gözyaşı içeren göz damlaları
  • Asit borik içeren solüsyonlar

Doğru bir şekilde göz temizliğinin yapılabilmesi için ilk olarak yeterince ışıklı bir alanda bulunmak gerekmektedir. Sonrasında ise köpeğin her iki gözü ve göz kapağı aşağı doğru çekilerek kontrol edilmelidir. Eğer göz bebeğinde herhangi bir çapaklanma, kızarıklık veya kalıntı mevcut ise bir veteriner hekime başvurmak gerekmektedir. Köpeklerin gözlerini temizlediğiniz esnada çıplak el ile doğrudan göz bebeğine temas etmemeniz gerektiğini unutmamanız gerekmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.