Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Horlama Nedenleri

19.07.2022
570
Abone Ol 
Köpeklerde Horlama Nedenleri

Köpeklerde horlama sorunu bazı ırklarda sıklıkla görülebilir. Horlama kimi zaman tıbbi bir soruna işaret edebilir. Peki, köpekler neden horlar?

Köpeklerde Horlama Nedir?

kopeklerde-horlama

Horlama eylemi, uyku esnasında üst solunum yolundaki gevşek dokunun titreşmesiyle meydana gelen bir sestir. Titreşimler ve bunun sonucunda ortaya çıkan horlama, üst solunum yollarındaki dokuların uykuda gevşediğinde ortaya çıkar. Köpeklerde horlama bazı sağlık sorunlarından kaynaklanabileceği gibi bazı köpek ırkları da horlamaya yatkın olmaktadır.

Köpeklerde Horlama Nedenleri Nelerdir?

Köpeğinizin uyurken horlamasını teşvik edecek çeşitli nedenler vardır. Bunlar:

  • Köpeğin ırkı: Bulldoglar, Puglar, Boston Teriyerleri, Boxerlar ve Pekingese gibi ırklar horlamaya yatkındır.
  • Aşırı kilo: Fazla kilolu köpekler, üst solunum yollarını çevreleyen dokularda aşırı yağ birikmesi sebebi ile horlama davranışı geliştirebilirler.
  • Uyku pozisyonu: Köpekler esnek canlılar olmalarından dolayı bazı uyku pozisyonları da horlamalarına yol açabilir.
  • Solunum yolları sorunları: Mantar enfeksiyonu, bakteriyel enfeksiyonlar ve astım gibi sorunlar horlamayı tetikleyebilir. Solunum yolu problemlerinin diğer belirtileri ise gözlerden, burundan akıntı, öksürme ve hapşırmadır.
  • Yabancı cisimler: Burun ya da ağız arkasındaki yabancı cisimler, köpeğin horlamasına neden olur.
  • Diş problemleri: Diş apsesi, diş hastalıkları, ağız boşluğunda ya da sinüste büyüme gibi nedenler de horlamaya yol açar.

Köpeklerde Horlama Ne Zaman Normal Değil?

kopeklerde-horlama

Köpeklerde horlama genel olarak normal kabul edilir. Sevimli dostunuz aniden horlamaya başlarsa, horlaması artarsa ya da horlamaya ek olarak sürekli hapşırıyor veya öksürüyorsa, aynı zamanda köpek maması yemek istemiyorsa ve iştahı kesildiyse, onu bir veterinere götürmenin zamanı gelmiş demektir.

Köpeğinizin hırıltılı nefes aldığını, nefes alırken zorluk yaşadığını fark ederseniz de bir veterinere danışmakta yarar vardır. Çünkü bu tarz semptomlar başka bir rahatsızlığın da belirtisi olabilir. Ciddi sağlık sorunlarını önlemek adına köpeğinizin veteriner tarafından kontrol edilmesi önem arz eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yorkshire Terrier Özellikleri ve Bakımı

Köpeklerde Horlama Nasıl Önlenir?

Köpeklerde horlama normal olabilir ve bazı cinslerde diğerlerinden daha yaygındır. Fakat köpeğinizin obezite gibi sağlık sorunlarını artırabilecek hastalıkları varsa düzenli veteriner kontrolü ile çeşitli problemlerin önüne geçebilirsiniz.

Köpeklerde horlamayı önlemek için şunlara dikkat etmek önemli:

  • Beslenme ve egzersiz: Köpeğin aşırı kilo alması onun sık olarak horlamasına sebebiyet verebilir. Kalorisi azaltılmış köpek maması ile dostunuzu besleyebilir ve kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz. Köpeğinizin düzenli olarak egzersiz yapması, aşırı kilo almasını önleyecektir. Rutin yürüyüşler ve köpek oyuncakları ile aktiviteler bu hususta yardımcı olacaktır.
  • Hava temizleyiciler: Hava temizleyici cihazlar, solunum tahriş edici ve alerjiye neden olan maddeleri yok ettiklerinden dolayı horlamaya yardımcı olabilirler.
  • Düzenli veteriner kontrolü: Rutin sağlık muayeneleri, evcil dostunuzu mutlu ve sağlıklı tutmanın en iyi yoludur.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.