Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

16 Maddede En Popüler Büyük Irk Köpekler

11.11.2021
6.997
Abone Ol 
16 Maddede En Popüler Büyük Irk Köpekler

Büyük ırk köpekler hangileri? En sadık ve sevgi dolu hayvanlardan biri olan köpeklerin birden fazla ırkı ve cinsi bulunmaktadır. Eskiye bakıldığı zaman bu kadar çok çeşidi olmayan köpeklerin günümüzde cins ve ırkları oldukça fazla sayıdadır. Bunun sebebi bazı uzmanlar veya çiftçilerin farklı ırkların birbiriyle çiftleşmesini sağlayarak yeni ırkların oluşmasına sebep olmalarıdır.

Günümüzde de yeni ırklar hala ortaya çıkmakta ve üretilmektedir. Köpeklerin en küçüğünden en büyüğüne kadar boyutlarının da çok çeşitli olduğunu söylemek mümkündür. Bu yazımızda en büyük köpek cinsleri nelermiş, bunlara bir göz atalım.

1. Danua Köpek Irkı

büyük ırk köpekler

Büyük ırk köpekler arasında neredeyse ilk sırada olabilecek köpek cinslerinden biri Danualardır. Bu köpek cinsi çok eski çağlarda güçlü bir avcı haline getirilebilmek için İngiliz mastif cinsi köpeklerle çiftleştirilerek üretilmiştir. Bu köpek ırkının varlığı 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Danua cinsi köpeklerin boyları erkeklerde 76 ile 86 santimetre aralığında, dişilerde ise 71 ile 81 santimetre aralığında olabildiği gibi kiloları da yaklaşık olarak 50 ile 82 kilogram arasında değişebilmektedir.

2. İrlanda Kurt Köpeği Irkı

büyük ırk köpekler

Büyük köpek ırkları listesinde önemli bir yeri olan İrlanda Kurt Köpeği 19. Yüzyılda yalnızca asiller tarafından beslenirdi. Bu köpek cinsi o zamanlarda kurt avına çıkma görevinde kullanılmaktaydı. İrlanda Kurt Köpeği cinsi 1800’lü senelerde tükenmeye başlasa da daha sonra çiftliklere üretilerek günümüze kadar gelmiştir.

Bu köpek cinsinin boyları erkeklerde de dişilerde de 1 metreye kadar uzayabilmekte ve kiloları erkeklerde 54 kilogram, dişilerde ise 48 kilograma kadar artabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Malta Terrier Köpek Özellikleri, Bakımı ve Mizacı

3. Saint Bernard Köpek Irkı

büyük ırk köpekler

Büyük ırk köpekler arasında bir diğeri de Saint Bernard. Daha çok günümüz orta yaşlıları tarafından bilinen ve Beethoven filminden tanınan Saint Bernard hem büyük hem de çok akıllı ve sevimli bir köpek cinsidir. Bu köpek cinsi boyutlarıyla büyük köpek ırkları arasında neredeyse ilk sıradadır. Bu köpek uysallığı ve akıllılığı sebebiyle bu kadar büyük boyutlarına rağmen evlerde de oldukça bakılmaktadır.

Bu ırkın eskiden arama kurtarma ekiplerinde yardımcı görev aldığı da bilinmektedir. Saint Bernard cinsi köpekler erkeklerde 70-90 santimetre, dişilerde ise 65-80 santimetre aralığında olabilmektedir. Bu cins köpeklerin ağırlığıysa yaklaşık olarak 75-81 kilogram ağırlığına kadar çıkabilmektedir.

4. Newfoundland Köpek Irkı

Newfoundland

Bu köpek ırkının kökeni tam olarak bilinmemektedir. Cins, uzun boyundan ziyade geniş yapısıyla da oldukça dikkat çekmektedir. Bu ırk siyah, gri ve kahverengi renklerde olabilmektedir. Eğer Newfoundland cinsi bir köpek sahiplenmek istiyorsanız bahçeli ve köpeğin suya erişebileceği bir alanda ona bakmanız tavsiye edilir.

Büyük boy bir köpek kulübesi ve evi onun için ideal olacaktır. Boy olarak erkeklerde 69-74 santimetre, dişilerde 63-69 santimetreye kadar uzayabilmektedir. Kiloları da yaklaşık olarak dişilerde 54, erkeklerde 68 kilogramı bulabilmektedir.

5. Leonberger Köpek Irkı

Leonberger

Leongerger köpekler de büyük ırk köpekler arasındadır. Adıyla da doğru orantılı olarak bu cins görüntü olarak aslana çok benzemektedir. Bu köpek cinsi cankurtaran göreviyle insanlara yardımcı olmaktadır. Boyutları erkeklerde 82, dişilerde75 santimetreye kadar uzamakta ve kiloları erkeklerde 75 kilogram, dişilerde 59 kilogramı bulabilmektedir.

6. Kangal Köpek Irkı

kangal köpek

Kangal cinsi köpekler ülkemize ait olup bütün dünyaya yayılmış olan bir köpek cinsidir. Irk, ülkemizde Sivas’ın Kangal ilçesinde yetişmiştir ve diğer bir adı çoban köpeğidir. Bu köpek cinsi çobanlar hayvanlarını otlatmaya çıkardığında onları yırtıcı hayvanlardan korumak için eğitilmiştir.

Kangal cinsi köpeklerin erkekleri 77-68 santimetre, dişileri ise 72-77 santimetreye kadar uzamaktadır. Bunun yanında erkek kangallar 55-66 kilogram, dişi kangallar ise 41-54 kilogram ağrılığında olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  70 Maddede Köpekler Hakkında Her Şey

7. İskoç Geyik Tazısı Irkı

Scottish Deerhound

Bu köpekler İskoçya’da geyik avlayabilmek amacıyla üretilmiştir. İskoç geyik tazısı ırkının 1800’lü yıllarda yalnızca asiller tarafından beslenmesi serbestti bu yönüyle cins, asil köpekler listesindedir. Bu köpek cinsinin boyu erkeklerde 81, dişilerde 77 santimetreye kadar uzarken, kiloları da erkeklerde 50, dişilerde 43 kilograma kadar artabilmektedir. Uzun seneler boyu sağlıklı kalabilmesi adına kaliteli büyük ırk köpek maması ile beslenmesi çok önemlidir.

8. Pyrenees Çoban Köpeği Irkı

Great Pyrenees

Büyük ırk köpekler listesinde yer alan Pyrenees çoban köpeği çoğu insanın ilgisini çeker. Bembeyaz renkleriyle adeta bir pamuk gibi görünen bu sevimli köpek cinsinin özellikleri kangal cinsi köpekle benzerlik göstermektedir.

Cinsin koruma içgüdüsü oldukça yüksektir ve bu yönüyle genellikle yavru köpeklerin ya da bebeklerin bulunduğu evlerde tercih edilmektedir. Boyutu da erkeklerde 82, dişilerde 74 santimetreye kadar uzamakta ve kiloları da 35-50 kilogram aralığında değişmektedir.

9. Kafkas Çoban Köpeği Irkı

Kars çoban köpeği

Yine büyük ırk köpekler arasında büyük ilgi gören Kafkas çoban köpekleri uzun tüyleriyle adeta insanda onlara sarılma isteği uyandırmaktadır. Kafkas köpek cinsi genellikle Kafkas dağlarında koruma güdüsü sebebiyle koruma görevinde kullanılmıştır. Bu köpek cinsinin boyu 75 santimetre ve ağrılığı 70 kilograma kadar çıkabilmektedir.

10. Fransız Mastifi Köpek Irkı

Bandogge Mastif

Bu cins köpeklerin en belirgin özellikleri kafalarının gövdelerine oranla oldukça büyük olmasıdır. Fransız mastif ırkının diğer belirgin özellikleri ise dışarı çıktıklarında çok enerjik ve hareketliyken, ev içerisinde çok sakin ve uysal bir yapılarının olmasıdır. Boyut olarak 57-67 santimetre aralığında olan bu köpek cinsinin ağırlığı da 65 kilograma kadar çıkabilmektedir. Besleyici konserve köpek maması ve kuru mamalar, bu cinsin sağlıklı yaşamasına destek olmaktadır.

11. Rottweiler Köpek Irkı

Rottweiler

Pek çok kaynakta dünyanın en büyük köpeği olarak bahsedilen bu köpek cinsi eski çağlarda özellikle avlanmak için kullanılmıştır. Aynı zamanda Roma imparatorluğu zamanında da Roma’ya Sezar tarafından getirilmiştir. Birçok savaşta kullanılmıştır ve edebiyatta da çokça adı geçmektedir.

Rottweiler köpek hem büyük hem de yapı olarak çok geniş bir boyuttadır. Dişi veya erkek fark etmeksizin 90-91 santimetre boylarına kadar uzayabilmektedir. Kiloları ise dişilerde 77 kilogram, erkeklerde ise 100 kilogramı bulabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saint Bernard Irkı Hakkında 23 Önemli Bilgi

12. Boerboel Köpek Irkı

büyük ırk köpekler

Büyük ırk köpekler arasında bulunan Boerboel, dünyanın en güçlü köpeklerinden biri olmasıyla bilinmektedir. Bu ırk İngiliz’ler tarafından çiftliklerini koruması amacıyla üretilmiştir. 2000 yıllarında bazı ülkelerde yasaklanmaya başlanmış ve 2011 yıllarında yasaklayan ülkeler artmıştır. Boyut olarak 70 santimetre ve ağırlık olarak 90 kilograma kadar büyüyebilmektedir.

13. Komondor Köpek Irkı

büyük ırk köpekler

Oldukça sevimli bir görüntüsü olan komondor köpeklerin tüyleri ilgi çekicidir. Tüyleri aynı zamanda çok da uzundur. Bu köpek cinsi üretildiği dönemlerde at çiftliklerini koruması için görevlendirilmiştir ve günümüzde ise sadece beslemek için sahiplenilmektedir. Komondor cinsi köpeklerin boyları 76 santimetreye kadar uzamakta ve ağırlıkları 60 kilogramı bulabilmektedir.

14. Dogo Arjantin Köpek Irkı

büyük ırk köpekler

Büyük ırk köpekler listesindeki Dogo, Arjantin’de bilim adamları tarafından domuz avlamak amacıyla üretilip yetiştirilmiştir. Bu ırk tamamen korkusuz ve cesurdur. Diğer köpek cinslerine göre en saldırganlardan olmasının yanında sahibine karşı çok sadık, düşkün ve oyuncudur.

Boyutları 65 santimetreye kadar uzamakta ve kiloları da yaklaşık olarak 45 kilograma kadar artabilmektedir. Besin içeriği yüksek olan yaş köpek maması, kuru mamalar ve ödül köpek mamaları ile beslenmesi çok önemlidir.

15. Akbaş Köpek Irkı

Akbaş Çoban Köpeği

Ülkemizde yetiştirilip dünyaya yayılan köpek cinslerinden biri de Akbaş köpekleridir. İsimlerini tüylerinin renginden alan bu köpekler genelde çobanlar tarafından sürüleri koruması amacıyla tercih edilmektedir. Bu köpek türünün erkekleri 71-86 santimetre aralığında, dişileri ise 69-81 santimetre aralığında olabilmektedir. Ağırlıkları ise dişilerde genellikle 41 kilogram, erkeklerde ise 41-64 kilogram aralığındadır.

16. Cane Corso Köpek Irkı

Cane Corso Italiano

İtalyan köpekleri arasında en meşhur olan Cane Corso oldukça asil ve fit bir görüntüye sahiptir. Bu köpekler de yine güçlü koruma içgüdüleri sebebiyle bekçi görevi yapmaktadır. Boyutları erkeklerde 62 ile 70 santimetre, dişilerde 58-66 santimetre aralığında olmakla birlikte kiloları yaklaşık 50 kilogram ağırlığını bulabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.