Köpek Havlaması Nasıl Engellenir?
Köpek havlaması nasıl engellenir? Köpekler için havlama eylemi oldukça önemli bir canlılık özelliğidir. Onlar için bu eylem bir dürtü niteliğindedir. Şehir hayatının sıkıcı temposunda can yoldaşı bildiğimiz köpeklerin müstakil evlerde, iş yerlerinde ya da en kötüsü apartman dairlerinde durmadan havlamaları ise biz insanlar için ciddi sorunları beraberinde getirir. Havlamanın nedenlerini öğrendiğinizde bu durumun aslında ne kadar doğal bir süreç olduğunu siz de anlayacaksınız. Gelin küçük dostlarımızın komşuları zaman zaman çileden çıkaran, bu gürültülü dertlerine daha yakından göz atalım!
Köpeğiniz Neden Durmadan Havlıyor?
Havlama dürtüsü duygusal değişimler ya da etkileşimler ile ortaya çıkan bir eylemdir. Ayrıca köpekler için doğal ortamlarında sesli bir iletişim aracıdır. Apartman dairesindeki ya da farklı bir beşerî yaşam alanındaki köpekler doğal dürtülerini sürdürmeye devam ederler. Köpeklerin en temel havlama nedeni psikolojik etkenlerdir. Köpekler bazen yalnızlık nedeniyle bazen kendilerine özgü bunalımlar bazen de alan hakimiyeti hedefleri nedeniyle durmadan havlarlar. Bu durumun nedeni değişkenlik gösterse de çözüm yöntemleri ortak bir çatı altında toplanabilir.
İlk önce havlamanın doğal nedenlerine göz atmamız gerekir. Köpeklerin her havlamasının altında mutlaka bir sebep bulunur. Bu sebebin ciddiyeti, duygusallığı ya da mantıklı olup olmadığı bizlerin yorum katabileceği bir mesele değildir. Biz insanlar duygularımızı nasıl konuşarak dile getiriyor isek minik dostlarımız da kendilerini bu yolla ifade ediyorlar. Bu nedenle havlamayı durdurmak için çözüm önerileri ararken sinirlenmemeniz, bunun doğal bir süreç olduğuna inanmanız ve bu bilinçte hareket etmeniz gerekiyor. Konuşma türleri olduğu gibi havlamanın da birçok türü bulunuyor.
Havlayan Köpeği Susturma Yöntemleri Nelerdir?
Gece saatlerinde sürekli havlayan bir yavru köpek sahibi olmak, barındığınız muhitte kısa sürede tanınmanıza yol açar. Ne yazık ki bu gürültülü eylem sizinle komşularınız arasına girebilir. Peki, köpek havlaması nasıl engellenir? Basit metotlar ile üreteceğimiz birkaç çözüm, bu sorunu zamanla ortadan kalkabilir. Unutulmamalıdır ki bu çözümler köpeğin öğrenme mekanizması üzerinde etkilidir. Bu nedenle bir anda bazı şeylerin düzelmesini beklememeniz gerekir.
Köpeğin Susmamasına Aldırış Etmeyin
Köpeğinizin havlama nedenini tespit edemiyorsanız başvurmanız gereken öncelikli yöntemdir. Havlama mutlaka bir neden neticesinde ortaya çıkacağından köpeğinizin havlama dönemlerinde gözlemler yaparak nedeni tespit etmeye çalışmanız yararınıza olur. Eğer havlamayı tetikleyen unsuru, nesneyi, hareketi ya da duyguyu bulabilirseniz bu durumda yapmanız gereken şeyler tamamen değişecektir.
Diyelim ki havlamayı meydana getiren nedenlere dair hiçbir tespit yapamadınız ve köpeğiniz hiç durmaksızın, saatlerce, enerjisi bitmeden havlıyor. Bu durumda yapmanız gereken şey havlamayı dikkate almamaktır. Siz köpeğinizin yanına belki kızmak belki uyarmak belki de köpek ödül maması ya da köpek oyuncakları ile neşelendirmek için gittiğinizde; köpek sizinle bu yolu kullanarak iletişime geçtiğini düşünebilir. Bu yanılgıya düşülmemesi için bir süre havlayan köpeği susturmak için umursamaz tavırlar sergilemeyi deneyebilirsiniz. Ciddi bir sorun yoksa bu yöntem büyük oranda sizi çözüme kavuşturacaktır.
Köpek Bir Şeyi Görünce Havlıyorsa Ne Yapmalı?
Köpek havlaması nasıl engellenir diyenler için bir diğer yöntemden söz edelim. Havlama eylemi bir tetikleyici unsur görüş açılarına girdiğinde, sahiplerini özlediklerinde ya da duygusal değişimler yaşadıklarında köpekler tarafından meydana getirilebilir. Siz yaptığınız gözlemlerle bir unsur köpeğinizin görüş açısına girdiğinde havlamanın başladığını tespit edebilirseniz, bu durumda izlemeniz gereken yol daha farklıdır. Köpeğinizin görüş açısı içerisinde tetikleyici unsur varken onu oyuncakları ile oyalamak ve dikkatini farklı bir yönde toplamak köklü bir çözüm olabilir.
Ayrıca bu basamakta köpeklerin başka bir hayvanı gördüklerinde de havlama gereksinimi hissettiklerini söylememiz gerekiyor. Evinizin ortamını gözlemlerken bu detayı da göz önünde bulundurmanız gerekli.
Köpeği Cezalandırmak Bitmeyen Havlamaları Başlatabilir
Eğer köpeğiniz sizlerin bazı uyarıcı davranışları üzerine havlamaya başlıyorsa bu durumda tahlil etmeniz gereken ana unsur hal ve hareketleriniz olmalıdır. Köpeğiniz istemediğiniz bir davranış gerçekleştirdiğinde onu cezayla karşılamanız mutlaka köpeğin havlamasına yol açar. Köpekleri her hatalı davranışta cezalandırmak, onlara bağırmak, kaba davranmak hatta cahilce olsa da şiddet meylinde hareketlerle uyarmak yapacağınız en büyük yanlışlar arasında yer alır.
Köpeğiniz uyarınca havlamaya başlıyor ve asla susmuyorsa bu durumu üslubunuzu değiştirerek çözebilirsiniz. İnsanlara karşı tavrınız her nasılsa köpeklere karşı tavrınız da aynı şekilde olmalıdır. Onlara kaba ve sert davranmak yerine, onları tatlı sert bir üslupla uyarmalı ve sakinleştirici telkinler ile istendik davranışlara sevk etmelisiniz. Elbette gerçek hayatta insanlara karşı da kaba, itici ve sevimsiz biriyseniz bu durumda önce hayat dinamiklerinizi değiştirmenizi öneriyoruz.
Köpeğinizle olan iletişiminizde yapacağınız bu ufak değişiklik zamanla meyvesini verecektir. Hem dostunuz hem de siz çok rahat edeceksiniz!
Köpeğinizle Oyun Oynuyor Musunuz?
Köpek havlaması nasıl engellenir diye merak ediyorsanız; oyun konusu hakkında da bilgi edinmeniz önemli. Birçok evcil hayvan sahibi hayvanlarıyla alakalı karşılaştıkları sorunlara çözüm ararken absürt fikirlerden yola çıkarlar. Oysa sorunun kaynağı bazen pek basit olabilir. Köpekler çoğu yaş dönemlerinde oldukça enerjik hayvanlardır. Bu hayvanların enerjilerini atabilmeleri için apartman ortamı pek yetersiz kalır. Bu durumda sizlerin köpeklerinizle yakından ilgilenmesi gerekiyor. Düzenli oyun oynamak, onların enerjilerini atmalarını sağlamak pek çok faydayı beraberinde getiren eylemlerdir. Köpeğinizin tek havlama sebebi onunla yeterince ilgilenmemeniz olabilir.
Kötü Ses Yöntemiyle Köpeği Susturma
Köpek havlaması nasıl engellenir sorusunu cevaplarken önemli bir konudan daha bahsetmemiz gerek. Uygulama sırasının en sonlarında yer alan bu yöntem, köpeğin şartlanmasını sağlamak üzere kurgulanmıştır. Eğer yukarıdaki temel yöntemler işe yaramıyorsa ve sorun hiç azalmadan hatta artarak sürmeye devam ediyorsa bu durumda bu yönteme başvurabilirsiniz. Köpeğiniz havladığında onu “şşt” nidasını biraz yüksek sesle söyleyerek kendinize çekin. Ardından bir pet şişenin içerisine bezelye ya da nohut koyduktan sonra kapağını kapatın ve zeminde bu şişeyi gürültü yapacak şekilde yuvarlayın. Buradaki amaç asla köpeğe şiddet uygulamak değildir. Bu eylemi yaparken şişenin köpeğe temas etmemesine çok dikkat edin.
Bu yöntem zamanla köpeğinizin havlama eylemi sonrasında gelen kötü sese odaklanmasına yol açacaktır. Bu öğrenme ile havlama kesilecek ve havlamanın sürekli hali bellekte kaybolacaktır.
Köpeğin Enerjisini Atabileceği Farklı Aktivite Alternatifleri
Köpeklerin enerjilerini atma ihtiyaçlarını karşılamak zaman zaman zorlayıcı olabilir. Sadece ev ortamında oynayacağınız oyunlar ya da basit yürüyüşler onların bu ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kalabilir. Eğer hareketle birlikte azalan bir havlama eğilimi gözlemliyorsanız bu durumda hareketin niteliğini arttırmaya yönelebilirsiniz.
Köpeğinizle birlikte spor yapmak, koşmak, açık alanda oyunlar oynamak ve onunla daha çok vakit geçirmek bu enerji atma arzusunu karşılayabilir. Köpek çit ve egzersiz ürünleri ile bu etkinlikleri daha keyifli hale getirebilirsiniz. Elbette bu süreci veterineriniz ile de görüşerek beslenme planıyla da desteklemeniz gerekebilir. Sorunlar sizi birbirinize daha çok bağlayan anılar biriktirmenize neden olduğu sürece, sorun olmaktan çıkarlar. Siz nasıl ki çevrenizden anlayış bekliyorsanız bakımını üstlendiğiniz evcil hayvanın da anlayış ihtiyacına cevap vermeniz gerekir.
Bunları Unutmayın!
Köpek havlaması nasıl engellenir anlattık. Tüm bu yöntemlerin yanı sıra havlayan bir köpeğe “susma” komutunu öğretmek de çözüm olabilir. Havladığı takdirde komutu iletip ardından ona zarar vermeyecek bir ceza ile durumu somut hale getirmek zamanla komutun anlaşılmasına vesile olacaktır. Bu süreçte köpek eğitim ürünleri kullanmanız her şeyi kolaylaştırabilir. Son olarak; veteriner hekim eşliğinde hayvan haklarını gözeten tıbbi yardımlardan faydalanmanız ve öncelikle köpeğinizle aranızdaki bu sorunu “sevgi” çerçevesinde çözmeniz önerimizdir.